19.8.2024

Preview: Vstupujeme do play-off Konferenčnej ligy

V utorok 20. augusta 2024 o 18:00 (SEČ) odohrá Ružomberok v Arménsku úvodný duel play-off Konferenčnej ligy s tamojším klubom FC Noah. Pred stretnutím sme sa rozprávali s asistentom trénera nášho A mužstva Petrom Tomkom.

Liptáci minulý týždeň potešili futbalovú verejnosť pod Tatrami, keď vyhrali na štadióne Hajduku Split 1:0 a postarali sa o senzáciu v podobe postupu cez favorizovaného súpera z Chorvátska. Bola to ťažká odveta. Išli sme tam s tým, že máme reálnu šancu na postup. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, ale je tam šanca. To sa potvrdilo. Myslím si, že úvod zápasu a hlavne strelený gól zmenil celý priebeh zápasu. Domáci museli ešte viac pridať. My sme na to dobre zareagovali. Plus tam, kde sme potrebovali aby nás podržal Tomáš, tam nás podržal. V druhom polčase z nás možno aj vplyvom tepla a dusna trošku opadlo nasadenie a energia z prvého polčasu. Myslím si, že už sme si to bezpečne ukontrolovali až do konca zápasu,“ zhodnotil duel asistent trénera.

Od fanúšikov, ktorí zavítali do sektoru hostí v Splite zneli pochvalné slová aj na to, že sa ružomberským hráčom v neuveriteľne búrlivej atmosfére neroztriasli kolená. S jedlom rastie chuť. Už predtým sme odohrali slušné dve kolá, kde hlavne proti Trabzonu sme sa presvedčili, že ak hráme dobre a nezľakneme sa, tak s každým súperom dokážeme hrať vyrovnanú partiu a teraz sa to potvrdilo. Hlavne v prvom polčase sme prežili šance domácich, ale to je normálne proti tak silnému súperovi, že si vypracuje šance. To sme potrebovali prežiť a prežili sme. V druhom polčase sme si to odkontrolovali hlavne v defenzíve dobrou organizáciou. Následne sme mali ešte dve-tri šance z protiútokov, kde sme mohli ešte aj zvýšiť náskok,“ pochválil Peter Tomko futbalistov tímu spod Čebraťa.

Ešte pred pár mesiacmi, zrejme aj týždňami, by to čakal len málokto, no teraz Ružu delí jediný dvojzápas od účasti v hlavnej fáze Konferenčnej ligy. Poslednou prekážkou je arménsky tím FC Noah. Klub, ktorý vznikol v roku 2017 ukazuje v aktuálnej edícii Konferenčnej ligy zaujímavé výkony, keď postupne prešiel cez FK Škendija (Severné Macedónsko), Sliema Wanderers FC (Malta) a AEK Atény (Grécko).

Zvlášť zdolanie zatiaľ poslednej prekážky v podobe favorizovaného aténskeho klubu vzbudzuje rešpekt. Súper je silný najmä v domácich podmienkach, kde si v predchádzajúcich troch predkolách vypracoval výbornú východiskovú pozíciu pred odvetami. „Áno, majú kvalitu, vyradili AEK Atény. To isté si ale oni hovoria o nás, že sme vyradili Hajduk Split, odohrali sme dobré zápasy s Trabzonom. Čiže šance sú päťdesiat na päťdesiat a je dôležité sa za krátky čas dobre zregenerovať, dobre sa pripraviť na to, aby sme si z prvého zápasu priniesli dobrú východiskovú pozíciu pred domácim zápasom,“ zamyslel sa člen ružomberského realizačného tímu.

Keďže do play-off konferenčnej ligy postúpil aj ďalší arménsky klub FC Pyunik Jerevan, úvodný duel medzi tímami FC Noah a MFK Ružomberok sa musí odohrať už v utorok 20. augusta 2024 o 18:00 (SEČ). Výprava z centra dolného Liptova odletela do dejiska stretnutia už včera. Čo stihli Ružomberčania zistiť o súperovi ešte pred odchodom do Arménska? „Je to arménsky tím s množstvom zahraničných hráčov, s veľkou kvalitou hlavne smerom do ofenzívy. Vieme aj o nejakých medzerách v tom mužstve. Hrá tam aj Slovák Matej Gamboš, ktorý v minulosti hrával v Žiline a Zlatých Moravciach. Určite majú kvalitu, ale to isté povedia aj oni o nás. Karty sú rozdané tak päťdesiat na päťdesiat. Bude dôležité dobre odohrať prvý zápas pred odvetou,“ prezradil Peter Tomko.

FC Noah štvrtýkrát v rade začína na svojom trávniku. Naopak, Ruža prvýkrát v aktuálnom ročníku európskych pohárových súťaží začína u súpera a domácu odvetu odohrá 29. augusta 2024 o 18:30. Čo pasuje lepšie mužstvu a trénerom? Odohrať prvý duel doma alebo mať výhodu domáceho prostredia v odvete? „Tak by som sa na to nepozeral. Každý zápas je veľmi dôležitý. Tak, ako keď sme začínali doma, tak určité veci boli dôležité, aby sme ich dobre zvládli pred odvetou. Teraz bude tiež ten plán jasný. Prichystať si veci tak, aby sme to mali pred druhým zápasom v našich rukách a mohli sa pobiť o účasť v hlavnej fáze Konferenčnej ligy,“ predostrel plány asistent trénera.

Priamy prenos zo stretnutia odvysiela Slovenská televízia na programe :Šport. Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ktorý môžete sledovať TU.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK