14.9.2024

Preview: Po reprezentačnej prestávke doma privítame Podbrezovú

V nedeľu 15. septembra 2024 o 18:00 odohrá Ružomberok domáci zápas siedmeho kola Niké ligy s Podbrezovou. Pred stretnutím sme sa rozprávali s hlavným trénerom nášho A mužstva Ondřejom Smetanom.

Počas reprezentačnej prestávky bolo pod Čebraťom rušno a došlo k viacerým zmenám v kádri. Mužstvo opustil brankár Tomáš Frühwald, ktorý prestúpil do českého klubu FC Bohemians Praha 1905 a k našim susedom ho nasledoval aj útočník David Jackuliak, ktorý išiel na hosťovanie do Baníka Ostrava. „Nastal vývoj na brankárskom poste. Počítali sme s tým, že môže k tomu dôjsť. Stalo sa to v posledný možný deň. Je fajn ako k tomu Tomáš pristúpil, ako sa chytil šance. Bolo príjemné sledovať jeho vývoj. Extrémne nám pomohol. Má obrovský podiel na úspechoch. Myslím, že aj za ním nastal vývoj na brankárskom poste. Je tu konkurencia. Nastal čas, aby nastúpil zase ďalší brankár. Takže je to varianta, s ktorou sme počítali. Samozrejme bude nám chýbať, pretože mať tak kvalitnú brankársku dvojicu bol luxus a ťažili sme z toho. Verím, že na to zareagujeme. Hlavne vieme, že za ním je nachystaný a pripravený Ťapaj, ktorý som presvedčený, že to zvládne. Čo sa týka Davida Jackuliaka, bol v našich plánoch, bol v nejakom procese. Chceli sme s ním pracovať, ale aj kvôli konkurencii v našej ofenzívnej trojici-štvorici by tá minutáž tak či tak nebola dostatočná a už by to bol dlhší časový úsek, kedy by pravidelne nehral. Myslím si, že bolo fajn, aby mal minutáž, aby niekde hrával pravidelnejšie. Uvidíme, aký tam bude jeho vývoj. Je tam na hosťovaní s opciou, tak uvidíme ako to pôjde. Dôležité bolo, aby mal minutáž. Možno sa k nám vráti a bude vyhranejší a to je presne to, čo my potrebujeme,“ povedal tréner.

Taktiež sa udiali aj dva príchody. Ofenzívu vystužil český útočník David Huf a konkurenciu v obrannej formácii zvýšil Daniel Prekop z Trenčína. „Prichádza útočník David Huf so skúsenosťami z českej ligy. Hráč, ktorý celú kariéru ukazuje, že vie dávať góly. Dostane tu čas a priestor na ihrisku. Verím, že si pomôžeme navzájom. Daniel Prekop bol súčasťou transferu za Samuela Šefčíka. Je to mladý stopér, talentovaný, perspektívny. Je na nás, aby sme teraz z neho čo najrýchlejšie vyžmýkali jeho maximum a dostali ho na ligovú úroveň,“ vyjadril sa Ondřej Smetana k novým tváram v oranžovom drese.

Do reprezentačných duelov zasiahli viacerí naši hráči. V slovenskej „dvadsaťjednotke“ odohral Alexander Selecký plný počet minút vo víťaznom stretnutím s Maďarskom a pri výhre nad Bieloruskom si po polčase pripísali Martin Gomola s Adamom Tučným. „Boli sme radi, že hlavne Alexander Selecký, ktorý mal výpadok, využil dobrý tréningový proces a má zase zápas. Je fakt, že sme ten týždeň mali trošku špecifický. Aj Adam Tučný po chorobe dostal polčas a dobrý tréningový proces v prvom týždni, čo je dobre, že boli zapriahnutí a to isté aj Martin Gomola, ktorý taktiež odohral u nás skoro všetko. Taktiež odohral polčas v reprezentácii. Čo máme správy, tak o chlapcov sa nám tam starajú a dobre sa im venujú. Myslím si, že sa vrátili dobre pripravení,“ spokojne konštatoval šéf ružomberského realizačného tímu.

Ako prebiehal tréningový program zvyšku tímu tieto dva týždne? „Čo sme si naplánovali a chceli, to sa nám podarilo, ako aj nejaký fyzický a psychický odpočinok. Trošku si mentálne odpočinúť po náročnom období. K tomu aj dobre potrénovať a mať kvalitný mikrocyklus po dlhšej dobe, mať tam dobrý silový a rýchlostný program. To všetko sme stihli, čo je fajn a teraz verím, že nás už počasie pustí do ligy,“ povedal Ondřej Smetana, ktorého zverencom prospela prestávka a tak má pred ďalšími súťažnými duelmi k dispozícii kompletný káder.

V nedeľu Liptáci privítajú v siedmom kole Niké ligy na svojom štadióne Podbrezovú. Zatiaľ čo Ruža v štyroch doterajších dueloch získala šesť bodov a v neúplnej tabuľke jej patrí priebežná šiesta pozícia, Železiari stihli do tejto chvíle absolvovať päť ligových duelov, majú päť bodov, čo pre nich znamená momentálnu ôsmu priečku. Tím z Horehronia si tento týždeň spravil chuť v treťom kole Slovnaft Cupu, keď vyhral nad tímom FK Olympia Bobrov 9:0. Pre nás to bude dôležitý ligový zápas. V lige sme už postrácali pár bodov a bolo by fajn správať sa rozumne, účelne, komplexne, vyspelo a vyťažiť z tých zápasov maximum. Vieme, že príde ťažký súper Podbrezová. Je to súper, ktorý dokáže v lige zdolať každého. Majú svoju jasnú filozofiu. Veľmi kvalitný súper a náš veľký konkurent v boji o tie isté ciele. Veríme, že po prestávke budeme dobre nastavení, koncentrovaní a pripravení na ten zápas,“ skonštatoval tréner.

V uplynulom ročníku síce Ruža na úvod zaznamenala s Podbrezovou vysokú prehru, no následné tri súboje sa skončili výhrami Ružomberčanov, vrátane pamätného víťazstva 2:1, znamenajúceho účasť v prvej šestke, ako aj výhry v nadstavbe 3:2 tesne pred úspešným finále Slovnaft Cupu. „Ako vždy hovorím, je to história. Na to sa nik moc extra nepozerá. Myslím si, že oba tímy prešli obmenou, vývojom a bude to úplne iný zápas zase v inom prostredí, inej nálade a v inom nastavení. To by som neriešil,“ dodal Ondřej Smetana.

Pozvánku na zápas nájdete TU. Priamy prenos zo stretnutia odvysiela Voyo. Onlajny.eu pripravujú textový prenos, ktorý môžete sledovať TU.

Foto: Rudolf Maškurica

ZDIEĽAJ ČLÁNOK