8.10.2024

Pod Čebraťom sa uskutočnil seminár trénerov brankárov SFZ

V pondelok 7. októbra 2024 zorganizoval MFK Ružomberok v spolupráci s Technickým úsekom SFZ – Oddelením pre vzdelávanie trénerov, seminár trénerov brankárov.

Podujatie sa skladalo z prezentácie, ktorej úlohou bolo predstaviť prácu trénerov brankárov v ružomberskej akadémii, ukážky tréningu mládežníckych brankárov a moderovanej diskusie. Na priebehu seminára sa aktívne podieľali tréneri mládežníckych brankárov Ján Hablák, Tomáš Pažítka, Samuel Raček, tréner gólmanov A mužstva Ľuboš Hajdúch a Miroslav Hýll, ktorý momentálne pôsobí v SFZ ako koordinátor trénerov brankárov a šéf vzdelávania trénerov brankárov.

Prezentáciu práce s nádejnými strážcami ružomberskej svätyne pripravoval aj odprezentoval Ján Hablák. Na tejto prezentácii som pracoval asi mesiac. Dosť ma to stálo síl, ale mám z toho dobrý pocit aj som sa na to veľmi tešil, ako to bude a zostane nám to do budúcna ako filozofia klubu pre brankárov. Myslím si, že veľa vecí môžeme použiť aj v budúcnosti, keď budeme novým brankárom predstavovať klub a budeme ich chcieť dotiahnuť do MFK Ružomberok,“ spokojne konštatoval autor prezentácie.

Na seminári sa podieľal aj ďalší tréner mládežníckych gólmanov Tomáš Pažítka. Pracujem s dorasteneckými brankármi. S kategóriami U16 a U17. Predtým pred rokom a pol som pôsobil v kategóriách U12 a U13, takže tých brankárov viac-menej poznáme. Je to výborná robota, lebo chlapci chcú pracovať na tréningoch. Chcú sa zlepšovať. Rozoberajú všetky detaily, či už na videu alebo aj na ihrisku. Je s nimi zábavná robota. Treba byť trochu aj mentálny kouč, ak nevyjde nejaký zápas alebo sa niečo nepodarí, ale to je úloha nás trénerov brankárov,“ priblížil perspektívny tréner svoju pracovnú náplň.

Sympatické podujatie bolo aj za účasti Ľuboša Hajdúcha, ktorý v minulosti ako hráč získal v Ružomberku double, taktiež si obliekol reprezentačný dres a už dlhší čas je trénerom brankárov A mužstva. Prepojenie spolupráce medzi Áčkom a trénermi brankárov z akadémie na čele s Jánom Hablákom si pochvaľuje. S Janom spolupracujeme už dlho ako som sa stal trénerom brankárov. On tu už bol tréner pri mládeži. Je s ním dobrá spolupráca. Veľakrát si telefonujeme, veľakrát rozoberáme veci, ktoré sa týkajú brankárov, takže navzájom si pomáhame,“ prezradil Ľuboš Hajdúch.

Išlo celkovo už o piaty seminár tohto druhu. Je to dlhodobejšia záležitosť. V rámci vzdelávania trénerov brankárov sme mali takú myšlienku, že sa budú prezentovať akadémie z našej brankárskej sekcie, že skúsime zdieľať informácie vrámci Slovenska, pretože niektorí tréneri brankárov nemajú možnosť ísť na stáže do zahraničia. Takže môžeme povedať, aby sa mohli učiť jeden od druhého. Už sme mali štyri semináre – v Žiline, Slovane, Dunajskej Strede a Spartaku Trnava. Teraz je to MFK Ružomberok. Chceli sme vidieť ako sa tu dlhodobo pracuje, pretože dlho sa poznáme s kolegom Jánom Hablákom aj s Ľubošom Hajdúchom a vidíme, že odtiaľto vychádzajú brankári, ktorých dlhodobo zapracujú z mládeže do Áčka a vedia sa predať aj do zahraničia. Takže sme chceli vidieť ako to robia. Zúčastnilo sa tridsať trénerov zo Slovenska. Myslím, že tréneri sú hladní po informáciách a boli spokojní. Nie všetko, čo sa aplikuje v niektorých kluboch sa dá aplikovať aj na ich úrovni, ale vždy sa dá z toho niečo zobrať,“ ozrejmil Miroslav Hýll.

Ako hodnotí bývalý úspešný gólman prácu s brankármi v centre dolného Liptova? Jedna z mojich úloh v Slovenskom futbalovom zväze je aj koordinátor v akadémiách, kde je tréner Hablák, ktorého už za tých šesť rokov poznám veľmi dobre. Prešiel mi aj školeniami. Takisto poznám aj trénera Hajdúcha z Áčka, spolu sme študovali. Taktiež aj trénera Pažítku poznám zo školení. Dlhodobo viem aká je ich práca, ako vyzerajú tí brankári. Chcel som, aby to ukázali aj iným trénerom. Hodnotím to pozitívne, pretože pozitivita je to, čo z toho vychádza. Vedia zapracovať do A mužstva brankára, ktorého si vychovajú v mládeži a potom ho dokážu predať, či to bol Macík, Krajčírik alebo naposledy Frühwald. Teraz je tam Dominik Ťapaj, ktorý dostane šancu, bude chytať a možno sa predá aj on. V mládeži sú ďalší brankári, ktorých poznám aj z mládežníckych reprezentačných družstiev,“ povedal niekdajší slovenský reprezentant.

Na bežného diváka to môže pôsobiť tak, že brankársky post patrí už dlhší čas na Slovensku medzi najkvalitnejšie obsadené pozície na trávniku. Vníma to tak aj niekdajší brankár, ktorý sa dlhodobo venuje práci nielen s gólmanmi, ale aj s ich trénermi? Nechcem aby to vyznelo tak, ako sa hovorí, že si prihrievame polievočku. Dlhodobo sa ale pri špecializovanom tréningu venujeme týmto špeciálnym brankárskym tréningom v nejakom systéme. Takže už roky dokážeme udržať systém výchovy. To nie je teraz behom šiestich rokov. Už pred tridsiatimi rokmi, keď som začínal aj keď nebolo toľko trénerov brankárov a bolo to trochu naturálne. Dnes už máme na to metodiku ako vychovávať brankárov v prípravke, v žiakoch, v doraste, ktorú máme aj v knihách, pretože Alexander Vencel mladší napísal o tom knihy, pracoval pre FIFA, UEFA a dáva nám odporúčania. Je to môj mentor. Dlhodobo ideme podľa tejto metodiky a zatiaľ nám to vychádza,“ dodal Miroslav Hýll.

ZDIEĽAJ ČLÁNOK